top of page

Vad är honung?

HANDGJORD HONUNG VIA TRADITIONELLA METODER

Honung är nektar från blommor som honungsbiet, apis mellifera, konverterar till honung genom att bland annat tillägga enzymer. Honung består till 99% av olika sockerarter och vatten, men den återstående procenten innehåller ett fantastiskt antal intressanta komponenter. Det är inte ovanligt att honung innehåller 200 olika beståndsdelar. Dessa är proteiner, organiska syror, enzymer, vitaminer samt mineraler. 

Hur förvarar man honung?

Fast, kristalliserad förvaras bäst på ett mörkt och kyligt ställe, helst mellan 10 och 14 grader. Sen kan den förvaras i flera år, till och med decennier, och fortfarande bli avnjuten både för dess goda smak och goda egenskaper. Flytande honung ska helst förvaras vid rumstemperatur. Skandinavisk honung är generellt rik på glukos (vilket våra hjärnor mår bra av). Efter ett tag formar glukosen kristaller, vilket får flytande honung att bli fast. För att få fast honung att bli flytande igen kan man lägga burken i varmt vatten cirka 10-15 minuter eller ta av locket och varsamt värma den i mikron. Honungen blir flytande igen vid bikupstemperatur, 35 grader, och ingen skada sker varken smaken eller de välgörande egenskaperna. Efter ett tag kan det ske att de olika sockerarterna separerar. Om detta är fallet, var vänlig och rör runt innehållet och lägg honungen på en kyligare plats (eller ät det direkt).  

bottom of page