top of page

OM BIDROTTNINGEN

Bidrottningen grundades 2005 när vi skaffade några bikupor och den första bigården byggdes. Sedan dess har företaget växt gradvis till att nu äga och ta hand om tio bigårdar med ungefär 80 bikupor totalt.

 

Vi är ett stolt familjeföretag med två generationer som jobbar tillsammans för Bidrottningen.  

 

Våra bigårdar finns i Skånes sydvästra hörn, och flera av våra bigårdar har havsutsikt. Från april till september är våra bin upptagna med att samla in pollen från blommorna ur den lokala vilda floran, så som fläder, vresros och tistel, samt från utvalda odlade grödor så som vitklöver, raps och bondbönor. 

​

​

​

​

OM VIKTORIA

​

 

Viktoria Bassani, grundaren av Bidrottningen, startade företaget efter beslutet att följa sin passion efter 15 år i konsultbranschen. Med hennes  bakgrund i sensorisk kvalitetsbedömning av vin, är Viktoria varmt engagerad i att bevara det unika i de olika honungssorterna. Hon har vidareutvecklat detta intresse genom fortbildning i Bologna, Italien, där världens främsta specialister inom honungssensorik finns sedan 40 år tillbaka. 

​

Förutom det underbara arbetet med bina, håller Viktoria ofta i provningar, kurser och workshops i hela Norden i honungssensorik (samt vin). Sedan 2019, är hon också involverad i utbildning och rådgivning för Eldrimner, Sveriges nationella kompetenscenter för mathantverksproduktion. Vidare arbetar hon också i flera andra projekt som kring kvalitetskontroll av honung. 

​

Om du är intresserad av Viktorias olika biodlings- och honungsrelaterade tjänster, tveka inte att höra av dig till henne via email eller telefon. 

​

 

viktoria.bassani@bidrottningen.se

+46706249672.


​

ETIK

Oavsett om ni äter Bidrottningens honung​ för den goda smaken eller för ert välmående, försäkrar vi er att vi gjort allt för att bevara all karaktär i burkarna. Vår etik och våra värderingar styr vårt arbete med bina och honungen, samt vårt företag i dess helhet. De kan sammanfattas av de nedanstående punkterna. 

​

THE BIDROTTNINGEN APPROACH

100% natural 

All our honey is 100% natural, with no additives. We take care of our honey using traditional methods in order to preserve as much aroma and flavour in the honey as possible. The result is premium honey with maximum levels of enzymes present, making it an effective functional food. 

The bees know best

Bees have survived for more than a 100 million years, and therefore we believe that we humans need to be humble - the bees know best. Our work with the bees involves being extremely in tune with the bees ways of communicating, so we can ensure that we can help them meet their needs. 

Gentle treatment

Our focus when taking care of the honey is to preserve the amazing flavour of natural honey and the health benefits it holds. Therefore we keep a hands-off approach, equivalent to other premium primary products. We will stay a small-scale operation in order to continue using the traditional methods to bring the honey from the hive to the jar.

Hållbara beslut i alla led

På grund av deras pollineringsinsatser är bin avgörande för matkedjan. En EU-publikation från tidiga 2019 konstaterar att 76% av alla matprodukter är antingen direkt eller indirekt beroende av honungsbins pollinering. Därför vill vi på Bidrottningen bidra genom att se till att hållbarhet är den drivande kraften bakom alla beslut inom företaget - från materialen vi använder och vårt arbete med bina, till honungstillverkningen samt transporter.  

Certifiering? 

Vi hade jättegärna velat dela vår passion för GBP och GHP (Good Beekeeping Practices and Good Honey Practices) genom något slags certifikat via ett tredje parti. Hittills har vi inte funnit någon organisation som delar vår etik helhjärtat, dock. Till exempel skulle vi vara tvungna att använda mindre hållbara redskap och köpa in vårt material ifrån längre distanser, till och med Sydöstasien, för att få det svenska KRAV-märket. Vi letar fortfarande efter ett passande val. Så länge delar vi gärna med oss hur vi gör här på Bidrottningen då vi är stolta över att vara transparenta. 

bottom of page