top of page

OM BIDROTTNINGEN

Bidrottningen grundades 2005 när vi skaffade några bikupor och den första bigården byggdes. Sedan dess har företaget växt gradvis till att nu äga och ta hand om tio bigårdar med ungefär 80 bikupor totalt.

 

Vi är ett stolt familjeföretag med två generationer som jobbar tillsammans för Bidrottningen.  

 

Våra bigårdar finns i Skånes sydvästra hörn, och flera av våra bigårdar har havsutsikt. Från april till september är våra bin upptagna med att samla in pollen från blommorna ur den lokala vilda floran, så som fläder, vresros och tistel, samt från utvalda odlade grödor så som vitklöver, raps och bondbönor. 

​

​

​

​

OM VIKTORIA

​

 

Viktoria Bassani, grundaren av Bidrottningen, startade företaget efter beslutet att följa sin passion efter 15 år i konsultbranschen. Med hennes  bakgrund i sensorisk kvalitetsbedömning av vin, är Viktoria varmt engagerad i att bevara det unika i de olika honungssorterna. Hon har vidareutvecklat detta intresse genom fortbildning i Bologna, Italien, där världens främsta specialister inom honungssensorik finns sedan 40 år tillbaka. 

​

Förutom det underbara arbetet med bina, håller Viktoria ofta i provningar, kurser och workshops i hela Norden i honungssensorik (samt vin). Sedan 2019, är hon också involverad i utbildning och rådgivning för Eldrimner, Sveriges nationella kompetenscenter för mathantverksproduktion. Vidare arbetar hon också i flera andra projekt som kring kvalitetskontroll av honung. 

​

Om du är intresserad av Viktorias olika biodlings- och honungsrelaterade tjänster, tveka inte att höra av dig till henne via email eller telefon. 

​

 

viktoria.bassani@bidrottningen.se

+46706249672.


​

ETIK

Oavsett om ni äter Bidrottningens honung​ för den goda smaken eller för ert välmående, försäkrar vi er att vi gjort allt för att bevara all karaktär i burkarna. Vår etik och våra värderingar styr vårt arbete med bina och honungen, samt vårt företag i dess helhet. De kan sammanfattas av de nedanstående punkterna. 

​

BIDROTTNINGENS METOD

100% NATURLIG 

All vår honung är 100% naturlig, utan tillsatser. Vi tar hand om vår honung med traditionella metoder för att bevara så mycket arom och smak i honungen som möjligt. Resultatet är premiumhonung med maximala halter av enzymer, vilket gör den till ett effektivt funktionellt livsmedel.

BINA VET BÄST

Bin har överlevt i mer än 100 miljoner år, och därför tror vi att vi människor behöver vara ödmjuka – bina vet bäst. Vårt arbete med bina innebär att vara extremt i samklang med binas sätt att kommunicera, så vi kan se till att vi kan hjälpa dem att möta deras behov.

ÖDMJUK BEHANDLING

Vårt fokus när vi tar hand om honungen är att bevara den fantastiska smaken av naturlig honung och de hälsofördelar den har. Därför håller vi en hands-off-strategi, motsvarande andra premiumprodukter. Vi kommer att vara en småskalig verksamhet för att fortsätta använda de traditionella metoderna för att föra honungen från kupan till burken.

Hållbara beslut i alla led

På grund av deras pollineringsinsatser är bin avgörande för matkedjan. En EU-publikation från tidiga 2019 konstaterar att 76% av alla matprodukter är antingen direkt eller indirekt beroende av honungsbins pollinering. Därför vill vi på Bidrottningen bidra genom att se till att hållbarhet är den drivande kraften bakom alla beslut inom företaget - från materialen vi använder och vårt arbete med bina, till honungstillverkningen samt transporter.  

Certifiering? 

Vi hade jättegärna velat dela vår passion för GBP och GHP (Good Beekeeping Practices and Good Honey Practices) genom något slags certifikat via ett tredje parti. Hittills har vi inte funnit någon organisation som delar vår etik helhjärtat, dock. Till exempel skulle vi vara tvungna att använda mindre hållbara redskap och köpa in vårt material ifrån längre distanser, till och med Sydöstasien, för att få det svenska KRAV-märket. Vi letar fortfarande efter ett passande val. Så länge delar vi gärna med oss hur vi gör här på Bidrottningen då vi är stolta över att vara transparenta. 

bottom of page